de wereld kijkt naar ons

Met nog twee dagen voor de Nederlandse verkiezingen schrijf ik een ander artikel dan dat ik tot nu toe heb geschreven. Toch houdt dit mij zo erg bezig, dat ik er wel over moet schrijven. In Noorwegen heb ik de unieke kans om van een afstand naar mijn thuisland te kijken, met wedstrijdcommentaar van Europa als ondertiteling. En wat zij zeggen, moet heel Nederland weten.

De wereld kijkt naar ons, naar Nederland. Wij worden als eerste tekenen van de storm nauwlettend in de gaten gehouden. Wij verschijnen in de media van al onze buurlanden. Van krantenartikelen in Duitsland, tot aan een Franse documentaire over Geert Wilders en BBC podcasts over de Turkse protesten in Rotterdam. De wereld is meer bezig met onze politiek dan wij ons beseffen.

Ik pretendeer niet een expert te zijn in politiek, integendeel. Maar wij beseffen ons niet dat Europa haar adem inhoudt voor de Nederlandse verkiezingen. Dit is namelijk hét jaar van Europese verkiezingen en wij hebben de ongelukkige eer het spits af te bijten. Na ons gaan Frankrijk, Duitsland en zelfs Noorwegen naar de stembus. Volgens mijn omgeving speelt Nederland een cruciale rol in de toekomst van Europa. De Europese landen vrezen, met Le Pen in Frankrijk en Petry in Duitsland, dat de Nederlandse keuze voor de populist Geert Wilders een domino-effect in werking zet voor de rest van Europa. Met als gevolg dat we achter aansluiten in de polonaise van Trump.

Nederlandse politici zijn zich wel dergelijk bewust van deze ongelukkige schijnwerpers. In mijn ogen zijn ze bijna niet meer bezig met zieltjes winnen. Ze willen dat mensen gaan stemmen!

Ik wil met deze column niet het politiek debat openen om voor of tegen Wilders te stemmen. Ik denk ook niet dat de wereld compleet vergaat. Ik hoop echter dat ik mensen een beetje meer bewust kan maken van het feit dat de wereld naar ons kijkt, wanneer zij de keuze maken om wel of niet te stemmen. Wij zijn een klein land, maar net zo goed bepalend voor het landschap van Europa als onze buurlanden.

“En jij dan, Kimberly?” Ja, dit besef heeft mij meer bewust gemaakt van onze unieke kans in een democratie te leven. Het politiek systeem is verre van ideaal, maar bepaalt wel hoe elke minuut van ons dagelijks leven eruit ziet. Ik snap het gescheld, gevloek en getier op de koers van onze politiek. Maar daar hebben wij een belangrijk aandeel in. De brief met mijn stem ligt in ieder geval klaar in Nederland.

Europa kijkt naar ons. Laten we de show stelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s